Săptămânile 1-12
Primul trimestru este prima etapă a sarcinii, care durează din prima zi a ultimei menstruații până în săptămâna a 12-a. Aceasta este o perioadă de dezvoltare embrionară în care embrionul suferă o dezvoltare foarte importantă. La vârsta de 8 săptămâni, are deja față, ochi, nas, gură și urechi, brațe și picioare. La 9 săptămâni, embrionul este capabil să-și sugă degetul, să înghită lichid amniotic, să-și miște capul înainte și înapoi, să-și miște limba și să ofteze.
Atunci când citești aceste rânduri, probabil că ești deja fericită, deoarece obstetricianul tău a determinat sau a confirmat că o nouă viață se dezvoltă sub inima ta – aștepți un copil. Acum începe o perioadă în care vei face totul mult mai responsabil, disciplinat și conștient, deoarece bebelușul trece prin toate cu tine.
Ia decizii pozitive, cum ar fi:
Folosește consilierea pentru gravide pentru a te proteja pe tine și pe viitorul tău copil.
În special, următoarele teste vor fi repetate în contextul consilierii privind sarcina:
Toate testele sunt folosite pentru a monitoriza sarcina, dezvoltarea copilului și recunoașterea sarcinilor problematice și a nașterilor cu probleme. Medicul și asistenta vor înregistra toate rezultatele în carnetul de îngrijire al mamei însărcinate.
Mama însărcinată primește cartea de îngrijire de la asistentă la prima lor întâlnire. Este important să discutați cu asistenta dumneavoastră în acest moment despre momentul în care vă puteți vizita acasă, unde veți avea ocazia să discutați o serie de probleme.
Toate constatările și percepțiile sunt introduse în cartea de îngrijire în timpul sarcinii. După sarcină, medicul pediatru v-o poate cere, de asemenea, ca să vadă informații importante despre copilul dumneavoastră.
Amintiți-vă să luați carnetul de îngrijire cu dvs. la toate examinările, la naștere și ulterior la examinările copilului!
Grețurile ușoare de dimineață apar adesea la scurt timp după oprirea menstruației, dar de obicei se ameliorează în jurul săptămânii 12-14 al sarcinii, după ce organismul dumneavoastră se adaptează la noua situație.
Împărtășește-ți anxietățile și grijile partenerului tău și lasă-l să facă parte din ele, astfel încât să puteți depăși împreună această perioadă de tranziție cât mai curând posibil. Cu toate acestea, greața prelungită și vărsăturile frecvente trebuie luate în serios – discutați cu medicul dumneavoastră.
Chiar dacă o femeie gravidă, mai ales în prima perioadă a sarcinii, poate face multe lucruri, este bine să se informeze asupra aspectelor de care să se ferească.
Iată care sunt acestea: fumatul, automedicamentația, activitatea fizică intensă, alcoolul, diete nesupravegheate de medic, radiografii, tomografii (raze X), băi fierbinți, saună, stres și anumite alimente.
Ce ajută la greață?
Nu există altă metodă de testare care să fie atât de fiabilă și fără riscuri atât pentru mamă, cât și pentru copil. Pulsările ritmice ale inimii pot fi detectate încă din ziua 24. Forma și dimensiunea învelișului fetal oferă informații suplimentare despre integritatea embrionului.
Programul de îngrijire a sarcinii include practic trei examinări ecografice: prima pentru confirmarea sarcinii, a doua între săptămânile 16 și 17 și a treia între săptămânile 32 și 36.
Putem vedea totul din imaginea cu ultrasunete (ecografie)
Ecografia oferă informații despre:
Este un moment grozav pentru orice viitoare mamă să își vadă copilul pe „ecran” pentru prima dată – cu mult înainte ca primele mișcări să fie detectate. Întrebați dacă există o modalitate de a surprinde mișcările fetale care pot fi o amintire frumoasă chiar și după ce copilul se naște.
Oboseala este un simptom comun în timpul sarcinii, în special în primul trimestru. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori legați de schimbările fiziologice și hormonale din corpul unei femei însărcinate.
Niveluri scăzute de fier pot indica și o anemie, iar acest lucru are deseori simptome asociate cu oboseala și slăbiciunea.
Nr. 1 în România pentru protecția și înfrumusețarea sânului în timpul alăptării. Peste 1 milion de mămici mulțumite în ultimii 10 ani.