Trimestrul II

Săptămânile 13-27

Perioada cuprinsă între săptămânile 13 și 27 reprezintă al doilea trimestru. Începând cu a 12-a săptămână, embrionul este deja numit făt. Toate organele lui au evoluat și forma corpului lui s-a dezvoltat. Copilul trebuie doar să crească. Mișcarea fătului va fi perceptibilă și pentru mamă, la majoritatea femeilor aceasta va fi în jurul săptămânii 18 de sarcină, dar poate apărea uneori mai devreme, alteori mai târziu.

Săptămâna 13

Alcoolul și țigările – tabu

Consumul de alcool și nicotina au un efect negativ asupra creșterii copilului în uter, putând genera naștere prematură sau greutate mică la naștere. Dacă copilul tău este rănit acum, va fi o rănire pentru totdeauna. Aceste substanțe afectează și abilitățile intelectuale ale unui copil în curs de dezvoltare, așa că este bine să eviți și fumatul pasiv!
 

Amintește-ți întotdeauna că fiecare înghițitură de alcool este consumată de bebeluș și fiecare țigară este fumată de copil. Prin urmare: în loc să atingi o țigară, mai bine mănânci un fruct proaspăt și bei apă minerală, suc de legume sau de fructe, ceai de plante sau de fructe și cel puțin o jumătate de litru de lapte pe zi!

Sfat bun:

Cocktail de legume
 

Ingrediente pentru o porție: 100 g morcovi tineri, 1 măr (100 g), 1/8 l zer, 1 strop de chimen

Mod de preparare: spală sfecla și merele. Curăță și feliază morcovii. Taie merele în patru și îndepărtează semințele. Se toarnă zerul în blender cu bucățile de sfeclă si mere, se adaugă chimenul si se amesteca până se obține un piure fin. Consumă-l proaspăt!

Săptămâna 14

Sarcina și medicamentele

În timpul sarcinii, trebuie să iei în considerare foarte atent ce medicamente alegi să folosești pentru sănătatea ta, fără a fi dăunătoare copilului tău. Acest lucru este valabil mai ales pentru primele trei luni.

Dacă este absolut necesar să urmezi un tratament medicamentos, spune-i medicului tău că ești însărcinată, astfel încât să îți prescrie doar medicamente care nu pun în pericol dezvoltarea sănătoasă a copilului tău.

Sfat bun:

Dacă trebuie să iei medicamente
 

Dacă medicul tău ți-a prescris un medicament, asigură-te că îl administrezi în mod regulat. Un medicament prescris care rămâne în sertar din cauza anxietății excesive poate avea consecințe fatale.

Spune-i medicului tău sau asistentei dacă iei sau ai luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripție medicală. Acest lucru se datorează faptului că interacțiunea componentelor nu este întotdeauna favorabilă.

Săptămâna 15

Nutrimentele necesare

Nutrimentele de care mama și copilul au nevoie – minerale, vitamine, proteine, fibre.

Calciul este unul dintre mineralele vitale. În timpul sarcinii, corpul matern îi transferă fătului în curs de dezvoltare aproximativ 25-30 de grame. Aportul zilnic de calciu ar trebui să fie adecvat pentru ca oasele copilului să se dezvolte sănătos.

Dacă este necesar, schimbă-ți obiceiurile alimentare în consecință.

Sfat bun:

Poți lua în considerare următoarele alimente de bază
 

Doze zilnice recomandate la mijlocul sarcinii:

lapte

0,5 l

fructe

250 g

legume

250 g

mezeluri

30 g

cartofi (cu coaja)

200 g

unt, margarină

30 g

cașcaval

30 g

brânză slabă

100 g

pește sau carne

125 g

untură

25 g

zahăr

40 g

gem

30 g

pâine

200 g

 

 

Nu consuma carne tocată crudă din cauza riscului de toxoplasmoză! Toxoplasmoza este o boală infecțioasă a oamenilor și animalelor (domestice și sălbatice). Transmiterea la om se datorează adesea contactului apropiat cu animalul de companie bolnav sau prin consumul de hrană crudă infectată.

Săptămâna 16

Ce trebuie să ști despre legislație

 • Pe lângă examinările din timpul sarcinii, asigurarea de sănătate acoperă și costul nașterii într-un spital.
 • Dacă ești angajată și lucrezi într-un mediu periculos, anunță-și imediat angajatorul (adică de îndată ce medicul tău a stabilit că ești însărcinată).
 • Toți angajatorii au anumite obligații față de mamele însărcinate, așa că informează-te despre beneficiile la care ai dreptul la locul de muncă.
 • Angajatorii sunt obligați să acorde salariatelor gravide dispensă pentru consultațiile prenatale.

Bine de știut:

Următoarele legi și reglementări îți pot fi de folos*:

 • Directiva 92/85/CEE/19-oct-1992 privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și sănătății la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează
 • OUG Nr. 96/2003 privind Protecția maternității la locul de muncă, actualizată n 18 iunie 2015 prin Legea nr. 154 din 2015
 • OUG Nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate
 • Legea Nr.319/2006 privind Securitatea și Sănătatea în Muncă
 • Legea Nr.53/2003 privind Codul Muncii

*Datele sunt doar în scop informativ

Săptămâna 17

Deficiența de acid folic – cea mai frecventă deficiență de vitamine

Acidul folic este unul dintre componentele nutritive esențiale ale grupului de vitamine B. Datorită cerințelor mari de acid folic ale copilului nenăscut, necesarul de acid folic crește semnificativ în timpul sarcinii. Aportul insuficient de acid folic poate provoca complicații.

Cu o dietă normală, corpul nostru nu primește suficient acid folic. În plus, viitoarea mamă are nevoie de o cantitate dublă de acid folic față de doza recomandată femeilor pentru sănătatea cotidiană!

Prin urmare, suplimentele de acid folic ar trebui să facă parte din dieta zilnică a tuturor mămicilor însărcinate.

Sfat bun:

Mănâncă suficient acid folic!

 • Alimentele care conțin acid folic sunt în primul rând spanacul, feniculul, varza de Bruxelles, sfecla și citricele.
 • Deoarece acidul folic este extrem de sensibil la căldură, recomandăm în principal rețete crude.

Ingrediente pentru salată de spanac (1 porție): 50 g frunze tinere de spanac, 1 pachet ridichi, 50 g nuci, 3 lingurițe ulei de germeni, 1 lingură oțet, condimente proaspete, piper, sare iodată, puțin muștar.

Mod de preparare: Spanacul se spală și se picură. Se pune într-un vas cu ridichile tăiate felii subțiri; uleiul, oțetul, muștarul și condimentele se amestecă și se toarnă peste salată. Se presară nucile.

Săptămâna 18

Prevenirea deficienței de magneziu

Pe lângă alte minerale și vitamine, magneziul joacă, de asemenea, un rol important în buna desfășurare a sarcinii și în dezvoltarea sănătoasă a fătului. Cantitatea adecvată de magneziu în sângele mamei este importantă pentru creșterea copilului nenăscut.

Magneziul ajută, de asemenea, la prevenirea crampelor musculare și a durerilor premature. Prin urmare, este important să se asigure un aport adecvat de magneziu.

 

Mamele însărcinate au un necesar zilnic ridicat de magneziu, de 450 mg.

Sfat bun:

Alimente bogate în magneziu

 • Cereale (germeni de grâu), legume (soia), făină integrală, nuci, alune și produse lactate. Multe ape minerale au un conținut mare de magneziu, așa că se recomandă și consumul lor.
 • De asemenea, poți lua suplimente de magneziu sub forma de granule solubile. De exemplu, un plic de granule Magnesium-Diasporal® 300 ajuta la prevenirea deficienței de magneziu.

Un plic de Magnesium-Diasporal® 300 pe zi – nici nu poate fi mai ușor. Mai multe informații găsești aici.

Săptămâna 19

Când se va naște?

Medicul va putea determina cu mai multă precizie data preconizată a nașterii pe baza examenului ecografic și a mișcării fetale, care va fi consemnată în carnetul de îngrijire. Puteți calcula ziua nașterii astfel: adăugați 7 zile la prima zi a ultimei sângerări lunare, apoi numărați înapoi 3 luni calendaristice.

De exemplu:

Prima zi a ultimei menstruații: 7 noiembrie + 7 zile: 14 noiembrie – 3 luni: 14 august.

Deci data preconizată a nașterii este 14 august. Desigur, aceasta este doar o estimare. Bebelușii se nasc de obicei între a 37-a și a 42-a săptămână.

Sfat bun:

Cât de repede crește copilul?

Creșterea aproximativă a fătului în timpul sarcinii:

La 4 săptămâni embrionul este încă foarte mic: 0,1 mm!

În lunile 1-5 dimensiunea fătului este pătratul numărului lunii în cm (de ex. 2×2 = 4 cm în luna a 2-a)

Din luna a 6-a, numărul lunii trebuie înmulțit cu 5 în cm (ex. 7×5 = 35 cm în luna a 7-a).

La naștere bebelușul are cca. 10×5 cm = 50 cm

 

Posibilitatea de a măsura dezvoltarea adecvată a fătului:

Între săptămâna a 15-a și a 35-a de sarcină, valoarea în cm dintre osul pubian și partea superioară palpabilă a uterului (distanța simfiza-fundus) corespunde săptămânii respective: de ex. 24 cm = a 24-a săptămână de sarcină.

Desigur, în cazul sarcinilor gemelare această valoare diferă.

Săptămâna 20

Cum se dezvoltă bebelușul meu?

Luna 1: copilul are deja 2 săptămâni când observi absența ciclului menstrual.

Luna 2: embrionul, deși are doar 4 cm, are deja față, ochi, nas, gură și urechi, brațe și picioare.

Luna 3: bebelușul își poate întoarce capul, se poate încrunta și se poate strâmba.

Luna 4: din săptămâna a 12-a nu se mai numește embrion, ci făt; toate organele sunt definite și particularitățile corpului sunt formate – copilul trebuie doar să crească.

Luna 5: detectezi pentru prima dată ”exercițiile de gimnastică” pe care le face copilul (mișcare fetală).

Luna 6: bebelușul își suge degetul mare – deja în acest stadiu învață să coordoneze mișcările de supt și înghițire, pregătindu-se astfel pentru alimentația din perioada post-partum.

Luna 7: cântărește aprox. 1000 g, lungime aprox. 35-40 cm (la sfârșitul lunii a 7-a).

Luna 8: stratul de grăsime subcutanat se îngroașe suficient pentru a regla temperatura corpului după naștere.

Până la sfârșitul lunii a 8-a, majoritatea bebelușilor se află într-o poziție „cefalică”, în pregătirea pentru naștere, adică sunt cu capul în jos în pântec.

Luna a 9-a: bebelușul este pregătit să renunțe la „protecția” sa: are cca. 48-52 cm lungime și cca. 2700-3500 g.

Săptămâna 21

Fosfor și fluor – elemente importante pentru oase și dinți

O mamă sănătoasă are nevoie de cantitatea potrivită de fosfor pentru formarea oaselor sănătoase, deoarece 80% din fosforul total din corpul nostru este conținut în schelet.

Aportul adecvat de fluor nu numai că promovează formarea dinților de bebeluș, ci și protejează sănătatea dinților mamei.

Important! Nu uitați să programați un control stomatologic pentru a evita apariția cariilor dentare.

Sfat bun:

Consumă frecvent de pește de mare

Peștii marini sunt deosebit de bogați în fosfor și fluor. De asemenea, au conținut mare de iod, substanță foarte importantă pentru funcționarea glandei tiroide atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Sugestie meniu 1: file de cod cu sos de mărar, cartofi sărați, salată cu sos de iaurt, zeamă de lămâie, muștar.

Sugestie meniu 2: file de somon de mare prăjit, cartofi cu pătrunjel, salată verde cu sos de smântână picant.

Săptămâna 22

Sarcina devine vizibilă

Pe măsură ce fătul se dezvoltă, forma corpului tău se schimbă treptat.

Uterul este mărit – acum palpabil între buric și osul pubian. Sânii au devenit mai mari și mai fermi.

Inima ta bate mai puternic și mai repede, deoarece trebuie să pompeze mai mult sânge în corpul tău și în placentă.

Medicul folosește ultrasunetele pentru a verifica dacă totul este în regulă cu corpul fătului – măsoară circumferința capului și a pieptului, lungimea coapsei superioare a copilului și compară aceste date cu valorile normale.

Mișcările fătului sunt mai pronunțate.

Este important să înregistrezi în jurnalul de sarcină momentul în care ai simțit pentru prima dată mișcările fătului. Pe baza acestui lucru, medicul tău va putea face calcule suplimentare.

La început copilul face doar mișcări ușoare, ulterior devine mai energic și vei simți cum se împinge în pereții elastici ai uterului și „face tumbe”. Este posibil să observi că mișcarea bebelușului prinde viață în special seara.

Dacă ai născut deja un copil, este posibil să observi și că activitatea de mișcare este foarte diferită în fiecare caz. Totuși, acest lucru nu are nimic de-a face cu genul copilului!

Săptămâna 23

Viața de cuplu

Experimentează perioada sarcinii alături de partenerul tău, în mod conștient – lasă-l să participe la toate experiențele fizice și mentale ale celor nouă luni.

Întreține relații sexuale cu grijă în primele etape ale sarcinii, în special între a 8-a și a 12-a săptămână de la oprirea ciclului menstrual, deoarece tendința de avort spontan este frecventă în această perioadă.

Dacă te simți bine, poți continua apoi să ai o relație intimă cu partenerul tău până cca. șase săptămâni înainte de naștere. În această perioadă, apropierea fizică a partenerului reprezintă o plăcere deosebită pentru multe femei.

Sfat bun:

Exerciții de relaxare pentru un somn mai bun

Culcă-te pe jos cu picioarele întinse și pune-ți brațele lângă corp. Ridică piciorul stâng întins și descrie un arc mare de cerc peste piciorul drept până ce piciorul atinge podeaua. Apoi ridică piciorul înapoi într-un mod similar. Repetă exercițiul și cu piciorul drept.

Fă-ți timp pentru mișcare și invită-ți partenerul să o facă cu tine.

Săptămâna 24

Fierul este o componentă importantă a sângelui

Fierul este vital pentru corpul nostru, deoarece funcția sa principală este de a transporta oxigenul în sânge.

Alimentația conștientă și sănătoasă nu este adesea suficientă pentru a acoperi nevoia crescută de fier în timpul sarcinii.

Deficitul de fier poate duce la depresie, pierderea poftei de mâncare și scăderea performanței.

În timpul analizelor de sânge de rutină, medicul tău îți va verifica nivelul de fier.

Sfat bun:

Să includem fierul în dieta noastră zilnică

Fierul se găsește în principal în carne (ficat și rinichi), în majoritatea speciilor de pește, în legume (de exemplu spanac, varză de Bruxelles, varză), cereale, leguminoase și în aproape toate felurile de fructe.

Aportul de fier poate fi ajutat și cu un supliment de fier ușor, care protejează stomacul. Pentru a facilita absorbția optimă în organism a mineralelor importante precum magneziul, calciul și fierul, este de preferat să administrezi preparatele la intervale de 2 până la 4 ore.

Săptămâna 25

Ce pot face pentru o sarcină sănătoasă?

Medicul tău va putea identifica și corecta orice problemă în timp util doar dacă participi la toate consultațiile prenatale recomandate, chiar dacă te simți bine.

Deja de la prima analiză de sânge (vezi săptămânile 3 până la 9), medicul tău a făcut constatări importante despre riscurile potențiale, prin efectuarea următoarele teste:

 • determinarea factorului Rh și a anticorpilor. Testarea suplimentară a anticorpilor Rh se efectuează în săptămânile 24-27 de sarcină, dacă tu și partenerul tău aveți o incompatibilitate de grupă sanguină
 • test de anticorpi pentru rubeolă (dacă se suspectează infecția) – dacă ai contact frecvent cu animale trebuie luată în considerare și testarea pentru toxoplasmoză (vezi și sfatul curent pentru săptămâna 15)

Testarea AFP și hepatita B este obligatorie pentru toată lumea la 16 săptămâni de sarcină.

Bine de știut:

Factorul Rh – ce înseamnă?

 • Factorul Rhesus (Rh) este o proprietate a grupului sanguin descoperită pentru prima dată la maimuțele Rhesus. 85% din populație este Rh pozitiv.
 • În cel mai rău caz, întâlnit destul de rar, din fericire – copilul mamei Rh-negativ are sângele Rh-pozitiv, moștenit de la tatăl Rh-pozitiv. Corpul mamei va produce anticorpi împotriva sângelui fătului. Acești anticorpi pot deteriora sau distruge globulele roșii ale următorului copil.
 • Indiferent de rezultatul testului de anticorpi, mama Rh negativ va primi o injecție cu Anti-D-Globulină la două zile după naștere, pentru a proteja următorul copil.

Săptămâna 26

Pregătirea pentru naștere, pentru rolul de părinte

Există o serie de cursuri de pregătire pentru naștere, organizate de asistente, kinetoterapeuți și moașe, la care pot participa oricând mamele însărcinate. De obicei, poți participa la acestea o dată pe săptămână, chiar și cu partenerul tău. Viitorii tați învață aici multe despre comportamentele potrivite în timpul nașterii și despre ce sprijin pot oferi partenerei lor gravide. Informați-vă despre posibilități și aplicați cât mai curând posibil!

În cadrul unor astfel de programe, poți să cunoști cupluri în situații de viață similare și să le împărtășești sentimentele și experiențele tale.

Medicul tău, cu care ai dezvoltat deja o relație strânsă, te va ajuta cu sfaturi pe tot parcursul sarcinii și te va pregăti pentru naștere. Sfătuiește-te cu el legat de modul nașterii și comunică-i din timp hotărârea ta.

Sfat bun:

Exercițiile realizate împreună cu partenerul tău îți oferă senzația de siguranță

În timpul cursurilor de maternitate, vei învăța, printre altele, să îți relaxezi bazinul, pentru a te pregăti pentru naștere.

Ținându-vă mâinile unul altuia de la încheieturi, cu picioarele depărtate, ghemuiți-vă încet cu genunchii depărtați. Rămâneți în această poziție câteva secunde, apoi reveniți din nou la poziția inițială.

Săptămâna 27

Nu merge fără vitamine

Vitaminele joacă un rol important în metabolism: deficitul lor poate avea consecințe grave atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Prin urmare, asigură-te că ai un aport regulat de vitaminele A, B, C și D3 în timpul sarcinii:

 • mănâncă cât mai variat
 • consumă zilnic produse din cereale integrale
 • consumă zilnic fructe și legume proaspete (pot fi și congelate)
 • consumă zilnic lapte sau alte produse lactate – completează dieta săptămânală cu carne, pește și ouă
 • ține cont de vitamine la prepararea alimentelor (ex. fierbe în aburi cu puțină apă)

Sfat bun:

Vitaminele – rolul lor și sursele din alimentație

Vitamină

Funcție

Sursa alimentară

Vitamina A

Vedere, membrane mucoase

Lactate bogate în grăsimi, grăsimi, ficat

Beta-carotină

Precursor al vitaminei A

Legume și fructe portocalii

Vitamina B1

Metabolismul energetic (al carbohidraților)

Cereale integrale, carne, leguminoase, cartofi

Vitamina B2

Metabolismul energetic (al proteinelor)

Lactate, pești marini, cereale, germeni de grâu, boabe de soia

Vitamina B6

Metabolizarea proteinelor

Carne, pește

Vitamina B12

crearea de globule roșii

Ficat, carne roșie

Vitamina C

Protecția sănătății, absorbției fierului

Fructe, legume, cartofi

Vitamina D3

Metabolizarea calciului (vitamina antirahitism)

Ulei de peste, gălbenuș de ou, lapte și lactate, unt, uleiuri

Vitamina E

protecția celulelor antioxidante liposolubile

Uleiuri vegetale, germeni de grâu, migdale

Vitamina K

coagularea sângelui

Legume verzi, ficat

Crema Garmastan®

Cremă naturală pentru îngrijirea sânilor și prevenirea infecțiilor în perioada alăptării

Nr. 1 în România

Nr. 1 în România pentru protecția și înfrumusețarea sânului în timpul alăptării. Peste 1 milion de mămici mulțumite în ultimii 10 ani.