Trimestrul III de sarcină

Săptămânile 28-40

Săptămânile 28-40 reprezintă ultima etapă a sarcinii (până la naștere), adică trimestrul 3 de sarcină. În această perioadă are loc cea mai mare creștere în greutate la majoritatea femeilor însărcinate. Și copilul crește și mișcările lui devin din ce în ce mai evidente și intense. Se apropie ziua cea mare. În ultimele săptămâni sau luni, este indicat să îți pregătești bagajul pentru maternitate. Solicită profesioniștilor (obstetrician-ginecolog, moașă, asistentă) informații despre tot ceea ce este important pentru tine!

Trimestrul 3 de sarcină: Săptămâna 28

Măsurarea creșterii în greutate

Verifică-ți regulat greutatea în timpul sarcinii, cântărindu-te fără haine, de preferință în același moment al zilei și pe același cântar. Rata medie de creștere în greutate:

  • Primul trimestru de sarcină: menținerea greutății, respectiv creștere 1-2 kg
  • Al doilea trimestru de sarcină: creștere în greutate săptămânală de 300 g – max. 400 g
  • Al treilea trimestru de sarcină: creșterea săptămânală nu trebuie să depășească 500 g

Creșterea totală fiziologică în greutate în timpul sarcinii nu ar trebui să depășească 12-13 kg.

În paralel cu creșterea copilului, poți reprezenta grafic și creșterea ta în greutate.

Sfat bun:

Nu cantitatea contează, ci calitatea

Nu “greși” în timpul sarcinii – gândește-te la asta: Nu trebuie să mănânci pentru doi!

Doze zilnice recomandate în a doua jumătate a sarcinii

lapte

0,5 l

fructe

300 g

legume

250 g

mezeluri

30 g

cartofi (cu coaja)

200 g

unt, margarină

30 g

cașcaval

30 g

brânză slabă

150 g

pește sau carne

150 g

untură

25 g

zahăr

40 g

gem

30 g

pâine

250 g

 

 

Necesarul caloric mediu al unei femei de 60 kg, care nu este însărcinată, este de 2000 kcal (8500 kJ) pe zi. În timpul sarcinii valoarea crește cu 300 kcal (1275 kJ).

Este indicat să eviți consumul de calorii „goale” (băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr, dulciuri, prăjituri).

Nu consuma carne tocată crudă din cauza riscului de toxoplasmoză (vezi săptămâna 15).

Săptămâna 29

Când trebuie efectuate teste suplimentare?

Dacă analiza de urină arată o creștere bruscă a nivelul de zahăr, se va efectua un test de toleranță orală la glucoză. Acest lucru va ajuta la diagnosticarea diabetului gestațional. În acest caz, copilul crește prea repede.

În caz contrar, dacă copilul nu crește corespunzător, poate fi vorba despre o tulburare metabolică; prin rinichi se elimină proteine, ce pot fi detectate în analiza de urină.

Dacă prin analizele de laborator nu se dezvăluie cauza rezultatului anormal, poate fi nevoie să se efectueze o amniocenteză.

Bine de știut:

Ce este amniocenteza?

  • Amniocenteza este o metodă de testare a lichidului amniotic care se efectuează numai atunci când este necesar, fiind o procedură invazivă, cu risc mic de avort.
  • Acest test prenatal este recomandat în special femeilor însărcinate cu vârsta peste 35 de ani pentru a exclude posibile boli ereditare, tulburări metabolice sau anomalii de dezvoltare.
  • Procedura durează câteva minute. Medicul inserează un ac subțire prin abdomenul și uterul mamei pentru a preleva lichid amniotic, folosind ultrasunete pentru a se ghida. Această intervenție de diagnostic oferă cele mai fiabile informații despre starea de sănătate a fătului.

Săptămâna 30

Călătoriile în timpul sarcinii

Dacă sarcina este normală, este permisă călătoria cu avionul. Cu toate acestea, după a 7-a lună, zborurile mai lungi și alte deplasări ar trebui evitate dacă este posibil.

Călătoriile pe distanțe lungi în țările tropicale sau subtropicale nu sunt recomandate din cauza condițiilor climatice neobișnuite, a condițiilor nefavorabile de igienă și a posibilelor vaccinări. Se recomandă amânarea de ex. a călătoriilor în zone predispuse la malarie!

În cazul vacanțelor la schi: nu parcurgeți diferențe mari de nivel prea repede.

Magneziu în sarcină: de ce este important? În primul rând, deoarece are o capacitate mare de a reduce anxietatea, de a relaxa mușchii și de a ajuta la repararea țesuturilor, mai ales în trimestrul 3 de sarcină.

Magneziu in sarcina

Sfat bun:

Farmacia de voiaj a mamei însărcinate

În plus față de medicamentele și suplimentele prescrise de medicul tău (cum ar fi fier sau magneziu), asigură-te că ai la tine un pachet de bază, care poate conține următoarele:

  • pastile pentru durerile de gât
  • antipiretice
  • antispasmodice
  • laxative
  • antipropulsive
  • bandaje
  • unguent pentru răni
  • unguent pentru arsuri, înțepături de insecte, erupții ale pielii

Săptămâna 31

Identificarea și reducerea riscurilor la locul de muncă

Este important ca o viitoare mamă care lucrează să fie conștientă de potențialele riscuri la locul de muncă, să le evite sau cel puțin să le reducă.

De exemplu, nu lucra într-o cameră în care se fumează sau ai de-a face cu substanțe chimice!

Lucrul în fața unui ecran nu afectează sarcina, dar asigură-te că alegi poziția corectă de ședere. De asemenea, evită efortul fizic. Când stai jos, schimbă-ți postura des și încearcă să te relaxezi cu exerciții fizice din când în când.

supliment de magneziu

Sfat bun:

Încearcă să îți reduci sarcinile de la birou

  • Schimbă-ți poziția de șezut mai des, de ex. pune picioarele pe un scaun mic sau pe un coș de gunoi.
  • În loc să te apleci, ghemuiește-te dacă vrei să accesezi un raft jos.

Săptămâna 32

Poți evita crampele la gambe

Crampele la gambe apar adesea în a doua jumătate a sarcinii, etapa celei mai intense creșteri a fătului. Acest lucru se datorează de obicei deficienței acute de magneziu, deoarece corpul fătului stochează acum niveluri crescute de minerale. Prin urmare, consumă alimente bogate în magneziu, cum ar fi cartofi, germeni de grâu, fulgi de ovăz, spanac, banane, nuci, alune.

În plus, medicul tău îți poate prescrie un supliment cu magneziu pentru a opri crampele și a preveni deficiența de magneziu.

crampe gambe magneziu

Sfat bun:

Cu Magnesium-Diasporal 300, îți poți prepara o băutură răcoritoare, acoperind și necesarul de magneziu în timpul sarcinii.

O doză de magneziu pe zi, dizolvată în suc, ceai sau apă, după gust, este benefică atât pentru mamă cât și pentru făt.

Mamele însărcinate au un necesar zilnic crescut de magneziu, de 450 mg.

Mai multe informații poți găsi aici.

Săptămâna 33

Ultimele opt săptămâni

Sunt recomandate examinări prenatale mai frecvente și noi ecografii abdominale.

Medicul verifică dacă fătul este bine dezvoltat și matur, examinează funcția inimii, află unde se află placenta și în ce poziție se află copilul.

Poți primi indemnizație de maternitate cu 63 de zile înainte de data preconizată a nașterii, care ți se cuvine pentru 126 de zile.

Sfat bun:

Masă de înfășat din vechea comodă cu sertare

Este o plăcere pentru mulți părinți să realizeze masa de înfășat după propria imaginație – de exemplu, dintr-o comodă veche sau o masă. Este important însă ca aceasta să fie la înălțimea potrivită și să nu fi nevoită să te apleci pentru a schimba scutecele.

Ai nevoie de o pătură groasă, o aleză și masa de înfășat pentru copilul tău este gata. Așază un raft sau o masă în imediata apropiere pentru a stoca scutecele, uleiurile, cremele, pudra etc. la îndemână.

Trimestrul 3 de sarcină: Săptămâna 34

Se pot preveni vergeturile de sarcină?

Dilatarea bruscă a pielii poate provoca apariția vergeturilor (dungi sau șir de dungi paralele pe piele) pe abdomen și șolduri și, eventual, pe sâni, la multe femei, în special la cele cu pielea sensibilă. Inițial, culoarea dungilor este roșu-albăstruie, mai târziu se estompează, dar lăsând o urmă alb-argintie care nu dispare fără tratament.

Începe din timp să te protejezi împotriva vergeturilor!

Sfat bun:

Prevenirea activă a apariției vergeturilor

  • Creșterea în greutate nu trebuie să fie prea rapidă și să nu depășească 13 kg.
  • Consumă alimente bogată în vitamina C pentru a-ți menține pielea suplă.
  • Mănâncă alimente bogate in vitamina A și proteine ​​pentru a-ți regenera pielea.
  • Unge-ți burta, șoldurile și sânii zilnic cu ulei de corp sau cremă.

 

Poți merge la saună în timpul sarcinii (până la 7 luni), dar ai grijă să scazi temperatura!

Săptămâna 35

De ce trebuie să îți verifici regulat tensiunea arterială?

Unele femei sunt predispuse la hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială poate duce la creșterea și dezvoltarea anormală a fătului, ceea ce poate duce la avort spontan sau la creșterea mortalității neonatale.

Complicațiile hipertensiunii pot apărea și la viitoarea mamă. În acest caz, medicul tău va lua măsuri pentru a-ți trata cu grijă tensiunea arterială crescută sau mare. Administrarea zilnică adecvată a suplimentelor de magneziu încă de la debutul sarcinii poate avea un efect pozitiv împotriva complicațiilor hipertensiunii, asigurând astfel dezvoltarea sănătoasă a bebelușului tău.

Meditare, verificare tensiune arteriala

Sfat bun:

Măsuri generale pentru scăderea tensiunii arteriale

Înaintea sau în timpul tratamentului medicamentos, acordă atenție următoarelor:

  • evită efortul fizic excesiv și stresul
  • odihnește-te, stai întinsă în pat (mai ales într-o poziție laterală)
  • respiră profund și adânc, relaxează-te de ex. cu muzică plăcută sau cu o carte bună
  • exercițiile fizice moderate sunt și acum cel mai bun mod de a reduce tensiunea arterială (gimnastică, sport)

Dacă faci sport de performanță, poți să-ți faci antrenamentele cu acordul medicului, dar odată cu avansarea în sarcină va trebui să reduci intensitatea exercițiilor.

Săptămâna 36

Ce să fac în caz că am probleme digestive?

Multe mame însărcinate dezvoltă un anumit grad de durere intestinală pe măsură ce sarcina lor progresează. Prin urmare, încearcă să previi acest lucru având o dietă care stimulează digestia încă de la începutul sarcinii (aport mare de fibre). Sunt alimente care au efect laxativ, de ex. varza murată, smochinele, prunele uscate înmuiate în apă, sau un pahar cu apă călduță pe stomacul gol dimineața.

Administrarea suplimentelor de magneziu ajută, de asemenea, la accelerarea funcției intestinale, deoarece unul dintre efectele secundare ale aportului ridicat de magneziu este efectul laxativ.

Fă mișcare în aer proaspăt! Fă sport zilnic, mergi pe jos cel puțin o jumătate de oră pe zi!

Sfat bun:

Gimnastică pentru gravide acasă, în trimestrul III de sarcină

Întinde-te pe spate relaxată, cu brațele pe lângă corp, genunchii flexați.

Înclină genunchii spre dreapta și spre stânga alternativ. Ține spatele relaxat pe durata exercițiului.

Fă exercițiul cu fereastra deschisă!

Săptămâna 37

Varicele – o problemă evitabilă?

În timpul sarcinii, dacă ești predispusă, este posibil să apară vene varicoase pe picioare. Din fericire, după naștere, în cele mai multe cazuri acestea se retrag complet, dar, din păcate, nu întotdeauna. Prin urmare, la apariția primelor semne de varice, discută cu medicul tău despre tratamentele posibile.

De asemenea, evită să stai mult în picioare și pune-ți picioarele sus ori de câte ori este posibil. Noaptea, este indicat să ridici salteaua cu câțiva cm în zona picioarelor.

Sfat bun:

Așa poți preveni dezvoltarea venelor varicoase

  • Ajută circulația sanguină făcând zilnic dușuri alternative cald-rece la picioare!
  • Înoată cât mai des!
  • Mergi pe jos cât mai mult!
  • Consumă alimente bogate în fibre!
  • Consumă alimente bogate în vitamina E și acizi grași poli-nesaturați, de ex. ulei de floarea soarelui și germeni de porumb, leguminoase, pește de mare!

Săptămâna 38

Îngrijirea sânilor este foarte importantă

O bună igienă a sânilor include și purtarea unui sutien bun. Este recomandabil să folosești un tampon steril sau un protector pentru mamelon în ultimele săptămâni dacă s-a format deja „pre-laptele”.

Aplică regulat o cremă de îngrijire și protecție în special pe mameloane, precum unguentul GARMASTAN. Datorită ingredientului său activ natural, GARMASTAN este inofensiv pentru bebeluș.

Ingrijire sani garmastan

Sfat bun:

Informează-te despre produsele recomandate!

Poți achiziționa crema Garmastan în avans, deoarece poate fi folosită atât pentru îngrijirea sânilor, prevenirea infecțiilor în perioada alăptării, dar și mai târziu ca un „însoțitor” util pentru copil și întreaga familie. Guaiazulena este un vindecător excelent și natural pentru orice răni sau abraziuni minore.

Nu uita: necesarul de magneziu este, de asemenea, mai mare în timpul alăptării. Se recomandă ca mamele care alăptează să ia zilnic 400-450 mg de magneziu. Continuă să iei un supliment de magneziu potrivit.

Săptămâna 39

Pregătiri finale pentru un naștere

Trebuie să te hotărăști până cel târziu la începutul lunii a 7-a la ce spital vrei să naști. Discută cu medicul tău din timp, ai încredere în sfaturile lui.

Este important:

  • să clarifici ce fel de naștere și anestezie este disponibilă în spitalul în care dorești să naști.
  • află dacă partenerul tău dorește să fie prezent la naștere și dacă acest lucru este posibil în spitalul ales de tine.
  • se va efectua epiziotomie?
  • află dacă există o modalitate de a rămâne în cameră cu copilul tău (rooming-in)
  • discută cu medicul tău și cu moașa din timp, fă o vizită la maternitate
  • asigură-te că bagajul de spital este gata la timp (nu mai târziu de luna a 7-a).

Sfat bun:

Conținutul bagajului de naștere
Pentru mamă Pentru bebeluș
Actul de identitate, adeverința de salariat
Hăinuțe din bumbac (body, bluzițe, căciulițe, pantaloni, șosete, mănuși)
Dosarul cu analizele și investigațiile din perioada prenatală
Păturică
Jurnalul gravidei
Prosop
Cămăși de noapte cu deschidere în față
Scutece pentru nou-născuți
Halat de baie
Șervețele umede pentru bebeluși
Papuci
Șampon pentru bebeluși
Sutien de alăptat
Haine pentru ieșit din spital (în special iarna)
Tampoane pentru sâni
Prosoape
Haine pentru ieșirea din spital
Șervețele umede, uscate
Absorbante igienice
Trusa de cosmetice (pastă și periuță de dinți, săpun, gel de duș, șampon, deodorant, perie de păr, elastice de păr/agrafe)
Pompa pentru sân și crema de sân
Muzică
Cărți și reviste
Telefonul mobil și încărcător
Cană, tacâmuri

Săptămâna 40

Se apropie momentul nașterii

Se apropie ziua cea mare. În ultimele luni, ai învățat să îți acorzi mai multă atenție ție, organismului tău, pentru a observa semnalele vieții care se dezvoltă în tine. Astfel că, la sfârșitul sarcinii, nu îți va fi greu să îți dai seama când a sosit momentul.

  • Vei simți dureri în zona lombară, inițial slabe, apoi mai puternice, dar neregulate
  • Dacă durerile apar la intervale regulate, la cca. 15-20 minute și apoi la fiecare 5 minute, este vorba de contracții adevărate
  • Dacă membrana fetală se rupe, lichidul amniotic se scurge și poate exista o anumită sângerare, este timpul să mergi la spital

În spital, vor fi monitorizate atent contracțiile, dilatația, mișcările fetale și frecvența cardiacă fetală, cu un aparat de măsură cu ultrasunete (cardiotocograf).

În timpul travaliului, moașa te va pregăti pentru naștere. Când ajungi la etapa de împingere, va fi nevoie de ajutorul tău – așa cum ai învățat deja la cursurile de pregătire. Iar în pauzele dintre contracții, nu uita să te relaxezi și să respiri adânc!

Crema Garmastan®

Cremă naturală pentru îngrijirea sânilor și prevenirea infecțiilor în perioada alăptării

Nr. 1 în România

Nr. 1 în România pentru protecția și înfrumusețarea sânului în timpul alăptării. Peste 1 milion de mămici mulțumite în ultimii 10 ani.