Cele mai des întâlnite simptome și ce ar trebui să faci
Fiecare femeie și-a pus această întrebare măcar o dată sau de două ori în viață: De ce mă dor sânii sau dacă e în regulă să simt aceste senzații la nivelul lor. Durerile de sâni pot avea cauze multiple, fie de la schimbările hormonale, de la sindromul premenstrual, fie de la diverse afecțiuni medicale.
Acest articol este unul informativ și nu ar trebui să înlocuiască un consult medical. Așadar, dacă simți că durerea de la sâni e prezentă de mai multe zile, ar fi cel mai bine să discuți cu un doctor.
Indiferent de câte povești vei auzi de la prietenele tale despre acest subiect, este important de precizat că există foarte multe cauze care pot duce la dureri de sâni, iar un diagnostic precis poate să fie pus doar de medic, în urma mai multor investigații suplimentare, cum ar fi ecografia mamară, mamografia sau alte teste.
Cea mai frecventă cauză de durere la sâni, care apare deseori brusc și la fel de brusc dispare, este cea legată de menstruație. Sânii pot deveni dureroși, sensibili sau grei la atingere, în special în partea superioară și exterioară. De asemenea, sânii pot părea umflați sau mai mari decât de obicei.
Merită spus că femeile care au un ciclu menstrual neregulat pot experimenta fluctuații hormonale mai pronunțate, așadar și niște dureri mai accentuate de sâni.
Țesutul fibros (fibroadenomatoza) cât și chisturile mamare pot și ele cauza durerii de sâni, în principal la femeile cu vârsta între 20 – 45 ani. Aceste afecțiuni sunt destul de comune și pot varia în intensitate.
Chisturile mamare sunt niște săculeți plini cu lichid care se formează în sân. De cele mai multe ori, nu este necesară intervenția medicului, însă dacă sânii devin tot mai dureroși sau dacă simțiți noduli, este bine să consultați un doctor.
Dezechilibrul acizilor grași apare atunci când există o disproporție între diferitele tipuri de acizi grași din organism, în special între acizii grași omega-3 și omega-6. Un dezechilibru comun este un raport ridicat de omega-6 față de omega-3, ceea ce poate duce la probleme de sănătate.
În acest caz este important să reduceți grăsimile din alimentație.
Foarte multe femei încep să se gândească și la cancerul mamar ca la o posibilă cauză pentru durerile de sâni pe care le au. Medicii atenționează însă că durerea de sân nu este simptomul comun pentru cancerul mamar.
Mai des, cancerul mamar este detectat prin alte semne: noduli duri, modificări ale pielii sânului, umflături, inflamații, roșeață, secreții neobișnuite din mamelon.
Dacă durerea de sân este persistentă și nu se corelează cu ciclul menstrual, este important să fie evaluată medical.
Un alt posibil răspuns la întrebarea “de ce mă dor sânii” poate fi medicația. Există mai multe tipuri de medicamente care pot influența nivelurile hormonale, retenția de lichide sau alte procese fiziologice care afectează țesutul mamar.
Iată ce medicamente ar putea avea drept efect secundar durerea de sâni: contraceptive orale și alte terapii hormonale; medicamente pentru fertilitate; antidepresive; antibiotice și antimicotice.
Alăptarea poate cauza dureri de sâni, mai ales dacă există blocaje în canalele galactofore sau dacă se dezvoltă mastita.
Durerea de sâni specifică sarcinii este mai intensă decât cea asociată cu menstruația. De obicei, apare în primele săptămâni sau luni ale sarcinii și poate fi mai concentrată într-un singur sân.
O durere de sâni poate să fie cauzată nu doar din motive medicale, ci și de sutien. De exemplu, un sutien care nu oferă suficient suport sau este prea strâns poate duce la dureri de sâni.
Sutienele prea strânse pot exercita presiune excesivă pe țesuturile sânului și pe piept, cauzând durere și iritație.
Până vei afla un diagnostic în urma investigației medicale, poți urma câteva recomandări pentru a diminua pe cât posibil durerile de sâni:
Dacă faci sport, asigură-te că ai un sutien special creat pentru mișcare, mai ferm, dar fără să strângă excesiv sânii;
Încearcă pe cât posibil să limitezi alimentele precum ciocolata, ceaiul negru, cafeaua, mai ales în perioadele în care experimentezi dureri de sâni;
Diminuează consumul de grăsimi;
Utilizează cremă naturală pentru îngrijirea sânilor și prevenirea infecțiilor;
Inclusiv hidratarea adecvată ajută organismul să detensioneze durerile de sâni.
Nr. 1 în România pentru protecția și înfrumusețarea sânului în timpul alăptării. Peste 1 milion de mămici mulțumite în ultimii 10 ani.