Mastită: cauze, simptome și tratament

Mastita la sân este o inflamație a țesutului mamar, ce apare deseori la femeile care alaptează.

Un prim simptom este apariția unui loc mai tare și dureros în interiorul sânului, cel mai frecvent în urma blocării unui canal de lapte. Mastita are adesea drept cauză o infecție apărută la nivelul sânului, de aceea îngrijirea în perioada alăptării este foarte importantă.

Procentul de femei care se confruntă cu mastită, atunci când alăptează, este de circa 10%. Merită însă de menționat că această afecțiune poate să debuteze și după 1-2 ani de la naștere. 

Un studiu publicat în jurnalul “Pediatrics” a analizat prevalența mastitei la mamele care alăptează și a identificat factorii de risc asociați, cum ar fi frecvența și tehnica alăptării, igiena și utilizarea pompelor de sân. Studiul a arătat că mastita este mai frecventă în primele 12 săptămâni post-partum și că o tehnică corectă de alăptare poate reduce semnificativ riscul de mastită.

mastita

Foto: 30seconds.com

Principalele simptome ale mastitei

Un simptom foarte frecvent ce apare la femeile care se confruntă cu mastită este starea de slăbire. Din acest motiv, o parte din ele preferă să întrerupă alăptarea. Cu toate acestea, medicii recomandă continuarea alăptării, dacă este posibil.

Cele mai frecvente simptome:

  • Sânul poate deveni umflat, roșu și cald la atingere;
  • Durere la atingerea sânului;
  • Pot apărea noduli sau zone dure în sân din cauza acumulării de lapte.
  • Mai rar pot să apară și: oboseală și stare generală de rău asemanatoare gripei (disconfort fizic), 

Cauzele de apariție a mastitei

Mastita apare din mai multe cauze, cele mai comune fiind infecțiile bacteriene și blocarea ductelor lactifere.

Bacteriile, în special Staphylococcus aureus și Streptococcus, pot pătrunde în țesutul mamar prin fisuri sau crăpături ale pielii mamelonului, ceea ce duce la infecție și inflamație. Aceste bacterii pot proveni din gura bebelușului, de pe mâinile mamei sau din mediul înconjurător.

Dacă un duct mamar este blocat, laptele se poate acumula și poate cauza inflamație. Blocajul poate fi cauzat de alăptarea incompletă, folosirea incorectă a pompei de sân sau intervalele prea lungi între alăptări.

mastita dureri sani

Foto: Newparent.com

De asemenea, atașarea necorespunzătoare a bebelușului la sân poate duce la golirea incompletă a sânului, ceea ce poate provoca blocarea conductelor mamare și, implicit, aparitia mastitei.

Purtarea de îmbrăcăminte strâmtă poate contribui la apariția mastitei. Sutienele sau hainele prea strâmte pot exercita presiune asupra sânilor. Pentru a preveni mastita, este recomandat ca femeile care alăptează să poarte îmbrăcăminte lejeră și sutiene de alăptare care să susțină sânii fără a-i comprima.

Tratament pentru mastită

Înainte de a stabili un diagnostic, medicul va discuta cu dumneavoastră despre simptomele pe care le aveți. Este posibil să vă recomande și o cultură a laptelui matern pentru a stabili ulterior ce antibiotic sa va prescrie pentru a trata infecția (cauza mastitei).

Continuarea alăptării sau pomparea regulată a laptelui ajută la menținerea fluxului de lapte și la prevenirea blocării ductelor mamare. Se recomandă să goliți complet sânii la fiecare alăptare.

Un alt lucru foarte benefic pe care îl puteți face este să protejați mameloanele inflamate, cu ajutorul cremei Garmastan. Aceasta asigură protecția împotriva bacteriilor, reducând şi prevenind inflamaţiile. Are un efect cicatrizant, ușor antiseptic și antiinflamator. Produsul nu conţine grăsimi și zahăr fiind perfect tolerat de bebeluş.

Se pot utiliza de asemenea și compresele calde aplicate pe zona afectată înainte de alăptare, pentru ameliorarea durerii.

Nu in ultimul rand, odihniți-vă cât mai mult posibil pentru a ajuta corpul să lupte împotriva infecției. Hidratarea joacă și ea un rol esențial, așadar consumați suficiente lichide.

Crema Garmastan®

Cremă naturală pentru îngrijirea sânilor și prevenirea infecțiilor în perioada alăptării

Nr. 1 în România

Nr. 1 în România pentru protecția și înfrumusețarea sânului în timpul alăptării. Peste 1 milion de mămici mulțumite în ultimii 10 ani.