Pregătirea pentru alăptare

Pentru proaspetele mămici, perioada imediat după naștere poate fi cea mai dificilă, în unele cazuri mai dificilă decât nașterea în sine.

Pentru proaspetele mămici, perioada imediat după naștere poate fi cea mai dificilă, în unele cazuri mai dificilă decât nașterea în sine. Nu vorbim aici neapărat de depresia postpartum ci pur și simplu de perioada de adaptare post natală.

Nesiguranța și oboseala din primele zile sunt absolut normale. Până la urmă acesta este momentul în care, ca femei și ca mame, realizăm cu adevărat cât de mult ni se va schimba viața.

Pregătirea pentru alăptare, un proces natural

Pe durata sarcinii, toate femeile primesc sfaturi, fie de la medici, fie de la rude sau prietene, mai ales de la cele care au trecut prin aceeași situație. Asta, desigur, nu se oprește brusc după naștere. Pentru femeile care își doresc să alăpteze, pregătirea pentru aceasta este absolut necesară.

Alăptarea este un proces natural, ceea ce nu înseamnă că nu există modalități atât de a reduce discomfortul mamei cât și de a asigura sănătatea bebelușului.

Cel mai important lucru pentru tinerele mame este să se pregătească din timp. Există nenumărate cursuri și seminarii pe această temă. 

Din punct de vedere statistic, doar 2% din femeile însărcinate nu sunt capabile de alăptare, din motive medicale. Restul de 98%  nu întâmpină nici o problemă deși durata de alăptare variază în funcție de decizia mamei. 

Când ar trebui să înceapă alăptarea

După cum spuneam, primele săptămâni imediat după naștere vor fi cele mai dificile, din cauza nevoii unei perioade de ajustare la noua situație. În special în prima săptămână este foarte important ca proaspăta mămică să aibă parte de liniște. Alăptarea trebuie să înceapă imediat după naștere, preferabil chiar la o oră după și neapărat în primele 24 de ore iar din acest punct de vedere prima săptămână va fi cea mai solicitantă. De aceea este foarte important să aveți grijă de mameloane pe durata alăptării dar mai ales în această primă săptămână. Deoarece alăptarea se face foarte des la început este normal ca mameloanele să fie suprasolicitate, creând discomfort și durere.

Pentru aceasta există unguente special create, precum crema Garmastan, care să aline sau să elimine senzațiile neplăcute fără a avea vreun efect negativ asupra bebelușului. Este important să discutați această posibilitate cu medicul și să vă aprovizionați din timp în funcție de recomandarea primită.

Deși puteți găsi nenumărate resurse de informare, atât în viața de zi cu zi cât și în mediul online, cel mai important este să ascultați sfaturile specialiștilor. Nu putem nega valoarea experienței personale dar  până la urmă fiecare femeie este diferită.

Odihna și liniștea psihică sunt foarte importante

Starea psihică în primele săptămâni după sarcină este foarte importantă. Oboseala și discomfortul sunt inevitabile dar lucrurile vor merge mult mai bine dacă reușiți să vă păstrați calmul și să evitați pe cât posibil stresul. Nu are rost să încercați să cronometrați alăptarea, mai ales la început. Bebelușul dumneavoastră se va opri în momentul în care este sătul. Puteți să încercați să îi oferiți celălalt sân. Unii bebeluși vor accepta, alții nu. Refuzul nu este un motiv de îngrijorare. Alăptatul este un proces natural iar pregătirile pe care le puteți face înainte nu fac altceva decât să ușureze și să îmbunătățească situația.

Lăsând la o parte sfaturile practice, starea dumneavoastră de spirit și suportul celor din jur vor face diferența și, după o scurtă perioadă de adaptare la noua situație, veți descoperi bucuria creării unei legături emoționale unice între dumneavoastră și bebeluș.

Câteva sfaturi utile pentru stimularea lactației

Încercați să consumați cât mai multe lichide, precum și ceaiuri din chimen, anason stelat, care au capacitatea să stimuleze producerea laptelui matern. 
 
De asemenea, nu începeți o dieta bruscă după ce ați născut, chiar dacă numărul de kilograme pe care îl aveți nu este cel dorit. Evitați alimentele care balonează și încercați să mâncați cât mai sănătos: legume, fructe. Totodată, alăptarea în sine este un proces prin care eliminați calorii și astfel puteți să slăbiți.
 
Odihna este și ea foarte importantă în stimularea lactației.

Crema Garmastan®

Cremă naturală pentru îngrijirea sânilor și prevenirea infecțiilor în perioada alăptării

Nr. 1 în România

Nr. 1 în România pentru protecția și înfrumusețarea sânului în timpul alăptării. Peste 1 milion de mămici mulțumite în ultimii 10 ani.