Sarcina – săptămână de săptămână
Copilul nenăscut petrece aproximativ 38 de săptămâni în uter, dar durata medie a sarcinii (gestația) este socotită ca fiind de 40 de săptămâni. Acest lucru se datorează faptului că sarcina este luată în calcul din prima zi a ultimei menstruații a femeii, nu de la data concepției, care are loc în general două săptămâni mai târziu.
Sarcina este împărțită în trei trimestre:
Primul trimestru este prima etapă a sarcinii, care durează din prima zi a ultimei menstruații până în săptămâna a 12-a. Aceasta este o perioadă de dezvoltare embrionară în care embrionul suferă o dezvoltare foarte importantă. La vârsta de 8 săptămâni, are deja față, ochi, nas, gură și urechi, brațe și picioare. La 9 săptămâni, embrionul este capabil să-și sugă degetul, să înghită lichid amniotic, să-și miște capul înainte și înapoi, să-și miște limba și să ofteze.
Perioada cuprinsă între săptămânile 13 și 27 reprezintă al doilea trimestru. Începând cu a 12-a săptămână, embrionul este deja numit făt. Toate organele lui au evoluat și forma corpului lui s-a dezvoltat. Copilul trebuie doar să crească. Mișcarea fătului va fi perceptibilă și pentru mamă, la majoritatea femeilor aceasta va fi în jurul săptămânii 18 de sarcină, dar poate apărea uneori mai devreme, alteori mai târziu.
Săptămânile 28-40 reprezintă ultima etapă a sarcinii (până la naștere). În această perioadă are loc cea mai mare creștere în greutate la majoritatea femeilor însărcinate. Și copilul crește și mișcările lui devin din ce în ce mai evidente și intense. Se apropie ziua cea mare. În ultimele săptămâni sau luni, este indicat să îți pregătești bagajul pentru maternitate. Solicită profesioniștilor (obstetrician-ginecolog, moașă, asistentă) informații despre tot ceea ce este important pentru tine!