Iritația de scutec: cauze, simptome și metode de prevenire
Iritația de scutec cauzează, în general, o stare de agitație a bebelușului. Inclusiv somnul este perturbat. Mama se poate gândi că cel mic este bolnav, dar motivul pentru indispoziția bebelușului se va observa atunci când îi schimbăm scutecul: iritații și o piele roșie. Această problema apare frecvent în primul an de viață al micuțului.
În acest material vă vom prezenta care sunt cele mai frecvente cauze ce provoacă iritația de scutec și cum o puteți trata și mai ales preveni.
Ce sunt iritațiile de scutec?
Iritațiile de scutec, cunoscute și sub denumirea de dermatită de scutec, sunt o formă de inflamație a pielii care apare în zona acoperită de scutec la bebeluși sau adulți care folosesc scutece. Ele apar de obicei atunci când pielea intră în contact prelungit cu umezeală, urină sau fecale, ceea ce poate duce la iritarea și inflamația pielii delicate.
Motivul principal pentru care se întâmplă acest lucru este deoarece pielea sugarului este foarte fragilă, subțire și are un pH ridicat, mai ales dacă este hrănit cu lapte praf. Așadar, bebelușul hrănit cu lapte matern va prezenta un risc mai mic pentru dermatita de scutec.
Iritația poate lua forma de zonă înroșită, inflamație, chiar și vezicule.

Cauzele principale de apariție a iritației de scutec
Pielea fină a bebelușului este ușor agresată de un mediu cu umiditate, la care adăugăm și mișcarea, frecarea, bebelușului de scutec. Acest context creează un mediu prielnic pentru dezvoltarea iritației și a inflamației.
Umiditatea: Contactul prelungit cu urina și fecalele poate deteriora bariera naturală de protecție a pielii.
Frecarea: Mișcarea scutecului pe piele poate provoca iritații prin frecare.
Produse iritante: Detergenți, săpunuri, șervețele umede sau alte produse de îngrijire pot conține substanțe chimice care irită pielea.

Infecții: În zonele umede și calde, bacteriile sau fungii (de exemplu, Candida) se pot multiplica, agravând iritația.
Alimentația: Schimbările în alimentația bebelușului (de exemplu, începerea diversificării) pot modifica compoziția scaunelor, crescând riscul de iritații.
Riscul de apariție a iritațiilor de scutec este mai mare dacă bebelușul se află sub un tratament cu antibiotic, este după vaccin sau suferă de diaree.
Cum tratăm iritația de scutec?
Tratamentul iritației de scutec este esențial pentru a calma pielea și a preveni complicațiile, cum ar fi infecțiile. În general, tratamentul implică măsuri de îngrijire a pielii, aplicarea de creme sau unguente și păstrarea pielii uscate.
Pentru cei mai mulți copii, acest tip de iritații trec de la sine, în 3-4 zile, dacă se iau unele măsuri precum: o aerisire cât mai frecventă a pielii acoperită de scutec, igienă corespunzătoare, folosirea unor creme calmante. În cazul în care simptomele nu se ameliorează, trebuie consultat un medic pediatru.
O îngrijire adecvată pentru pielea bebelușului o puteți realiza și prin crema naturală Garmastan, ce are o aromă neutră, fără grăsimi și coloranți. Se topește la temperatura corpului și se întinde ușor pe pielea sensibilă. Compresele Garmastan sunt, de asemenea, folosite pentru a trata dermatita.
Ce alte măsuri putem lua:
- Schimbarea regulată a scutecelor este importantă pentru a menține pielea uscată și a preveni expunerea prelungită la umezeală.
- Folosiți apă caldă și un săpun delicat, fără parfum, pentru a curăța zona afectată. Evitați să frecați pielea și optați pentru o atingere ușoară.
- Lăsați copilul fără scutec pentru perioade scurte de timp, astfel încât aerul să ajute la uscarea și vindecarea pielii.
- Încercați să folosiți scutece mai largi pentru a permite circulația aerului în zona afectată.
Prevenirea iritației prin aplicarea constantă a cremelor protectoare și menținerea igienei sunt măsuri esențiale pentru a reduce frecvența și severitatea episoadelor de dermatită de scutec.
Iritații de scutec: cum să le prevenim
Chiar dacă în cele mai multe cazuri, iritația de scutec este o problemă relativ minoră, ea poate cauza un disconfort destul de mare pentru bebeluș. Așadar, putem să luăm o serie de măsuri prin care să prevenim iritația de scutec.
Așa cum menționam și mai sus, este foarte important să se păstreze pielea uscată și curată, mai ales când este acoperită de scutec. La acest lucru contribuie din plin și aerisirea periodică a pielii.
Dacă bebelușul are scaune moi se impune și mai mult ca acesta să fie schimbat mai des și să fie spălat în zona genitală cu apă călduță odată cu schimbarea scutecului.
Și părinții trebuie să se asigure că se spală pe mâini înainte și după ce schimbă copilul. Deseori, unele infecții pot fi transmise foarte ușor prin acest mod.
Se recomandă, de asemenea, pentru bebeluș folosirea unor piese de îmbrăcăminte din bumbac în detrimentul celor sintetice.
Pudra de talc nu ar trebui să fie folosită, deoarece este iritantă, mai ales dacă cel mic are iritații sau chiar infecții la nivelul pielii.
Uneori, diversificarea alimentației sau schimbările în dieta copilului pot modifica compoziția scaunului, crescând riscul de iritații. Introduceți noile alimente treptat și observați dacă acestea au un efect asupra pielii din zona scutecului.
Îți recomandăm să citești: Guaiazulena: o nouă opțiune de tratament pentru dermatita recalcitrantă de scutec

Foto: Cleveland Clinic
Crema Garmastan®
Cremă naturală pentru îngrijirea sânilor și prevenirea infecțiilor în perioada alăptării
Nr. 1 în România
Nr. 1 în România pentru protecția și înfrumusețarea sânului în timpul alăptării. Peste 1 milion de mămici mulțumite în ultimii 10 ani.
