Săptămânile 13-27
Perioada cuprinsă între săptămânile 13 și 27 reprezintă al doilea trimestru. Începând cu a 12-a săptămână, embrionul este deja numit făt. Toate organele lui au evoluat și forma corpului lui s-a dezvoltat. Copilul trebuie doar să crească. Mișcarea fătului va fi perceptibilă și pentru mamă, la majoritatea femeilor aceasta va fi în jurul săptămânii 18 de sarcină, dar poate apărea uneori mai devreme, alteori mai târziu.
Amintește-ți întotdeauna că fiecare înghițitură de alcool este consumată de bebeluș și fiecare țigară este fumată de copil. Prin urmare: în loc să atingi o țigară, mai bine mănânci un fruct proaspăt și bei apă minerală, suc de legume sau de fructe, ceai de plante sau de fructe și cel puțin o jumătate de litru de lapte pe zi!
Ingrediente pentru o porție: 100 g morcovi tineri, 1 măr (100 g), 1/8 l zer, 1 strop de chimen
Mod de preparare: spală sfecla și merele. Curăță și feliază morcovii. Taie merele în patru și îndepărtează semințele. Se toarnă zerul în blender cu bucățile de sfeclă si mere, se adaugă chimenul si se amesteca până se obține un piure fin. Consumă-l proaspăt!
În timpul sarcinii, trebuie să iei în considerare foarte atent ce medicamente alegi să folosești pentru sănătatea ta, fără a fi dăunătoare copilului tău. Acest lucru este valabil mai ales pentru primele trei luni.
Dacă este absolut necesar să urmezi un tratament medicamentos, spune-i medicului tău că ești însărcinată, astfel încât să îți prescrie doar medicamente care nu pun în pericol dezvoltarea sănătoasă a copilului tău.
Dacă medicul tău ți-a prescris un medicament, asigură-te că îl administrezi în mod regulat. Un medicament prescris care rămâne în sertar din cauza anxietății excesive poate avea consecințe fatale.
Spune-i medicului tău sau asistentei dacă iei sau ai luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripție medicală. Acest lucru se datorează faptului că interacțiunea componentelor nu este întotdeauna favorabilă.
Calciul este unul dintre mineralele vitale. În timpul sarcinii, corpul matern îi transferă fătului în curs de dezvoltare aproximativ 25-30 de grame. Aportul zilnic de calciu ar trebui să fie adecvat pentru ca oasele copilului să se dezvolte sănătos.
Dacă este necesar, schimbă-ți obiceiurile alimentare în consecință.
Doze zilnice recomandate la mijlocul sarcinii:
lapte | 0,5 l | fructe | 250 g |
legume | 250 g | mezeluri | 30 g |
cartofi (cu coaja) | 200 g | unt, margarină | 30 g |
cașcaval | 30 g | brânză slabă | 100 g |
pește sau carne | 125 g | untură | 25 g |
zahăr | 40 g | gem | 30 g |
pâine | 200 g |
|
|
Nu consuma carne tocată crudă din cauza riscului de toxoplasmoză! Toxoplasmoza este o boală infecțioasă a oamenilor și animalelor (domestice și sălbatice). Transmiterea la om se datorează adesea contactului apropiat cu animalul de companie bolnav sau prin consumul de hrană crudă infectată.
Următoarele legi și reglementări îți pot fi de folos*:
*Datele sunt doar în scop informativ
Acidul folic este unul dintre componentele nutritive esențiale ale grupului de vitamine B. Datorită cerințelor mari de acid folic ale copilului nenăscut, necesarul de acid folic crește semnificativ în timpul sarcinii. Aportul insuficient de acid folic poate provoca complicații.
Cu o dietă normală, corpul nostru nu primește suficient acid folic. În plus, viitoarea mamă are nevoie de o cantitate dublă de acid folic față de doza recomandată femeilor pentru sănătatea cotidiană!
Prin urmare, suplimentele de acid folic ar trebui să facă parte din dieta zilnică a tuturor mămicilor însărcinate.
Mănâncă suficient acid folic!
Ingrediente pentru salată de spanac (1 porție): 50 g frunze tinere de spanac, 1 pachet ridichi, 50 g nuci, 3 lingurițe ulei de germeni, 1 lingură oțet, condimente proaspete, piper, sare iodată, puțin muștar.
Mod de preparare: Spanacul se spală și se picură. Se pune într-un vas cu ridichile tăiate felii subțiri; uleiul, oțetul, muștarul și condimentele se amestecă și se toarnă peste salată. Se presară nucile.
Pe lângă alte minerale și vitamine, magneziul joacă, de asemenea, un rol important în buna desfășurare a sarcinii și în dezvoltarea sănătoasă a fătului. Cantitatea adecvată de magneziu în sângele mamei este importantă pentru creșterea copilului nenăscut.
Alimente bogate în magneziu
Un plic de Magnesium-Diasporal® 300 pe zi – nici nu poate fi mai ușor. Mai multe informații găsești aici.
Medicul va putea determina cu mai multă precizie data preconizată a nașterii pe baza examenului ecografic și a mișcării fetale, care va fi consemnată în carnetul de îngrijire. Puteți calcula ziua nașterii astfel: adăugați 7 zile la prima zi a ultimei sângerări lunare, apoi numărați înapoi 3 luni calendaristice.
De exemplu:
Prima zi a ultimei menstruații: 7 noiembrie + 7 zile: 14 noiembrie – 3 luni: 14 august.
Deci data preconizată a nașterii este 14 august. Desigur, aceasta este doar o estimare. Bebelușii se nasc de obicei între a 37-a și a 42-a săptămână.
Cât de repede crește copilul?
Creșterea aproximativă a fătului în timpul sarcinii:
La 4 săptămâni embrionul este încă foarte mic: 0,1 mm!
În lunile 1-5 dimensiunea fătului este pătratul numărului lunii în cm (de ex. 2×2 = 4 cm în luna a 2-a)
Din luna a 6-a, numărul lunii trebuie înmulțit cu 5 în cm (ex. 7×5 = 35 cm în luna a 7-a).
La naștere bebelușul are cca. 10×5 cm = 50 cm
Posibilitatea de a măsura dezvoltarea adecvată a fătului:
Între săptămâna a 15-a și a 35-a de sarcină, valoarea în cm dintre osul pubian și partea superioară palpabilă a uterului (distanța simfiza-fundus) corespunde săptămânii respective: de ex. 24 cm = a 24-a săptămână de sarcină.
Desigur, în cazul sarcinilor gemelare această valoare diferă.
Luna 1: copilul are deja 2 săptămâni când observi absența ciclului menstrual.
Luna 2: embrionul, deși are doar 4 cm, are deja față, ochi, nas, gură și urechi, brațe și picioare.
Luna 3: bebelușul își poate întoarce capul, se poate încrunta și se poate strâmba.
Luna 4: din săptămâna a 12-a nu se mai numește embrion, ci făt; toate organele sunt definite și particularitățile corpului sunt formate – copilul trebuie doar să crească.
Luna 5: detectezi pentru prima dată ”exercițiile de gimnastică” pe care le face copilul (mișcare fetală).
Luna 6: bebelușul își suge degetul mare – deja în acest stadiu învață să coordoneze mișcările de supt și înghițire, pregătindu-se astfel pentru alimentația din perioada post-partum.
Luna 7: cântărește aprox. 1000 g, lungime aprox. 35-40 cm (la sfârșitul lunii a 7-a).
Luna 8: stratul de grăsime subcutanat se îngroașe suficient pentru a regla temperatura corpului după naștere.
Până la sfârșitul lunii a 8-a, majoritatea bebelușilor se află într-o poziție „cefalică”, în pregătirea pentru naștere, adică sunt cu capul în jos în pântec.
Luna a 9-a: bebelușul este pregătit să renunțe la „protecția” sa: are cca. 48-52 cm lungime și cca. 2700-3500 g.
O mamă sănătoasă are nevoie de cantitatea potrivită de fosfor pentru formarea oaselor sănătoase, deoarece 80% din fosforul total din corpul nostru este conținut în schelet.
Aportul adecvat de fluor nu numai că promovează formarea dinților de bebeluș, ci și protejează sănătatea dinților mamei.
Important! Nu uitați să programați un control stomatologic pentru a evita apariția cariilor dentare.
Consumă frecvent de pește de mare
Peștii marini sunt deosebit de bogați în fosfor și fluor. De asemenea, au conținut mare de iod, substanță foarte importantă pentru funcționarea glandei tiroide atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Sugestie meniu 1: file de cod cu sos de mărar, cartofi sărați, salată cu sos de iaurt, zeamă de lămâie, muștar.
Sugestie meniu 2: file de somon de mare prăjit, cartofi cu pătrunjel, salată verde cu sos de smântână picant.
Pe măsură ce fătul se dezvoltă, forma corpului tău se schimbă treptat.
Uterul este mărit – acum palpabil între buric și osul pubian. Sânii au devenit mai mari și mai fermi.
Inima ta bate mai puternic și mai repede, deoarece trebuie să pompeze mai mult sânge în corpul tău și în placentă.
Medicul folosește ultrasunetele pentru a verifica dacă totul este în regulă cu corpul fătului – măsoară circumferința capului și a pieptului, lungimea coapsei superioare a copilului și compară aceste date cu valorile normale.
Mișcările fătului sunt mai pronunțate.
Este important să înregistrezi în jurnalul de sarcină momentul în care ai simțit pentru prima dată mișcările fătului. Pe baza acestui lucru, medicul tău va putea face calcule suplimentare.
La început copilul face doar mișcări ușoare, ulterior devine mai energic și vei simți cum se împinge în pereții elastici ai uterului și „face tumbe”. Este posibil să observi că mișcarea bebelușului prinde viață în special seara.
Dacă ai născut deja un copil, este posibil să observi și că activitatea de mișcare este foarte diferită în fiecare caz. Totuși, acest lucru nu are nimic de-a face cu genul copilului!
Experimentează perioada sarcinii alături de partenerul tău, în mod conștient – lasă-l să participe la toate experiențele fizice și mentale ale celor nouă luni.
Întreține relații sexuale cu grijă în primele etape ale sarcinii, în special între a 8-a și a 12-a săptămână de la oprirea ciclului menstrual, deoarece tendința de avort spontan este frecventă în această perioadă.
Dacă te simți bine, poți continua apoi să ai o relație intimă cu partenerul tău până cca. șase săptămâni înainte de naștere. În această perioadă, apropierea fizică a partenerului reprezintă o plăcere deosebită pentru multe femei.
Exerciții de relaxare pentru un somn mai bun
Culcă-te pe jos cu picioarele întinse și pune-ți brațele lângă corp. Ridică piciorul stâng întins și descrie un arc mare de cerc peste piciorul drept până ce piciorul atinge podeaua. Apoi ridică piciorul înapoi într-un mod similar. Repetă exercițiul și cu piciorul drept.
Fă-ți timp pentru mișcare și invită-ți partenerul să o facă cu tine.
Fierul este vital pentru corpul nostru, deoarece funcția sa principală este de a transporta oxigenul în sânge.
Alimentația conștientă și sănătoasă nu este adesea suficientă pentru a acoperi nevoia crescută de fier în timpul sarcinii.
Deficitul de fier poate duce la depresie, pierderea poftei de mâncare și scăderea performanței.
În timpul analizelor de sânge de rutină, medicul tău îți va verifica nivelul de fier.
Să includem fierul în dieta noastră zilnică
Fierul se găsește în principal în carne (ficat și rinichi), în majoritatea speciilor de pește, în legume (de exemplu spanac, varză de Bruxelles, varză), cereale, leguminoase și în aproape toate felurile de fructe.
Aportul de fier poate fi ajutat și cu un supliment de fier ușor, care protejează stomacul. Pentru a facilita absorbția optimă în organism a mineralelor importante precum magneziul, calciul și fierul, este de preferat să administrezi preparatele la intervale de 2 până la 4 ore.
Medicul tău va putea identifica și corecta orice problemă în timp util doar dacă participi la toate consultațiile prenatale recomandate, chiar dacă te simți bine.
Deja de la prima analiză de sânge (vezi săptămânile 3 până la 9), medicul tău a făcut constatări importante despre riscurile potențiale, prin efectuarea următoarele teste:
Testarea AFP și hepatita B este obligatorie pentru toată lumea la 16 săptămâni de sarcină.
Factorul Rh – ce înseamnă?
Există o serie de cursuri de pregătire pentru naștere, organizate de asistente, kinetoterapeuți și moașe, la care pot participa oricând mamele însărcinate. De obicei, poți participa la acestea o dată pe săptămână, chiar și cu partenerul tău. Viitorii tați învață aici multe despre comportamentele potrivite în timpul nașterii și despre ce sprijin pot oferi partenerei lor gravide. Informați-vă despre posibilități și aplicați cât mai curând posibil!
În cadrul unor astfel de programe, poți să cunoști cupluri în situații de viață similare și să le împărtășești sentimentele și experiențele tale.
Medicul tău, cu care ai dezvoltat deja o relație strânsă, te va ajuta cu sfaturi pe tot parcursul sarcinii și te va pregăti pentru naștere. Sfătuiește-te cu el legat de modul nașterii și comunică-i din timp hotărârea ta.
Exercițiile realizate împreună cu partenerul tău îți oferă senzația de siguranță
În timpul cursurilor de maternitate, vei învăța, printre altele, să îți relaxezi bazinul, pentru a te pregăti pentru naștere.
Ținându-vă mâinile unul altuia de la încheieturi, cu picioarele depărtate, ghemuiți-vă încet cu genunchii depărtați. Rămâneți în această poziție câteva secunde, apoi reveniți din nou la poziția inițială.
Vitaminele joacă un rol important în metabolism: deficitul lor poate avea consecințe grave atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Prin urmare, asigură-te că ai un aport regulat de vitaminele A, B, C și D3 în timpul sarcinii:
Vitaminele – rolul lor și sursele din alimentație
Vitamină | Funcție | Sursa alimentară |
Vitamina A | Vedere, membrane mucoase | Lactate bogate în grăsimi, grăsimi, ficat |
Beta-carotină | Precursor al vitaminei A | Legume și fructe portocalii |
Vitamina B1 | Metabolismul energetic (al carbohidraților) | Cereale integrale, carne, leguminoase, cartofi |
Vitamina B2 | Metabolismul energetic (al proteinelor) | Lactate, pești marini, cereale, germeni de grâu, boabe de soia |
Vitamina B6 | Metabolizarea proteinelor | Carne, pește |
Vitamina B12 | crearea de globule roșii | Ficat, carne roșie |
Vitamina C | Protecția sănătății, absorbției fierului | Fructe, legume, cartofi |
Vitamina D3 | Metabolizarea calciului (vitamina antirahitism) | Ulei de peste, gălbenuș de ou, lapte și lactate, unt, uleiuri |
Vitamina E | protecția celulelor antioxidante liposolubile | Uleiuri vegetale, germeni de grâu, migdale |
Vitamina K | coagularea sângelui | Legume verzi, ficat |
Nr. 1 în România pentru protecția și înfrumusețarea sânului în timpul alăptării. Peste 1 milion de mămici mulțumite în ultimii 10 ani.